Een van de opvallendste verschillen tussen de Amerikaanse concerns en Shell, de grootste olieproducent van Europa, was de ontwikkeling van de raffinagemarge. Die herstelde in de Verenigde Staten veel sterker dan in de voor Shell belangrijke Europese markt. Financieel directeur Simon Henry van Shell beschreef de raffinagemarkt als ,,uitdagend”.

Het Amerikaanse ExxonMobil wist 7,4 miljard dollar winst bij te schrijven, 55 procent meer dan in het derde kwartaal van 2009. Dit was vooral te danken aan een hogere gasproductie uit enorme velden in Qatar. ExxonMobil produceerde in het derde kwartaal dagelijks in totaal 4,45 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

4,9 miljard dollar

Shell hield 4,9 miljard dollar onderaan de streep over. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 2,6 miljard dollar een jaar eerder. Ook Shell wist de productie op te voeren, met 5 procent tot ruim 3 miljoen vaten per dag.

Het Brits-Nederlandse concern werkt aan een aantal zeer grote gasprojecten, onder meer in Qatar, die in de komende jaren in gebruik genomen zullen worden. Dan kan Shell mogelijk ExxonMobil naar de kroon steken.

ConocoPhillips

ConocoPhillips, de nummer drie op de Amerikaanse markt, zag de winst in het derde kwartaal verdubbelen. Het concern haalde een winst van 3,1 miljard dollar, maar de productie daalde met 4 procent tot 1,7 miljoen vaten per dag.

De komende dagen zal blijken of andere oliegiganten in de voetsporen van ExxonMobil, Shell en ConocoPhillips treden. Vrijdag volgen Chevron, nummer twee op de Amerikaanse markt, en het Franse Total. Het Britse BP, dat volgende week dinsdag met cijfers komt, zal vrijwel zeker de boot missen. Het concern heeft al miljarden dollar uitgegeven aan de bestrijding van de olieramp in de Golf van Mexico en de juridische nasleep daarvan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl